Gestopt met social media

Enkele weken geleden heb ik de beslissing genomen om te stoppen met social media. Ik was al geen groot verbruiker, maar ik heb de laatste dingen ook opgezegd. 

Enkele jaren geleden zat ik korte tijd op Facebook, maar al snel werd me duidelijk dat ik hier gewoon helemaal niks aan vond, en ik heb zonder enige problemen mijn account opgezegd. Ik heb dat nooit een seconde gemist, maar ik deed er om te beginnen eigenlijk al niks mee. 

Snapchat of tik-tok heb ik altijd al aan me voorbij laten gaan, maar ik was wel jarenlang actief op Twitter. Ik vond Twitter leuk. Ik volgde interessante en leuke mensen, geweldige accounts met foto's van vossen of poezen of kunst waar ik oprecht blij van werd en kreeg interessante links en berichten te zien. 

Zelf deelde ik links van mijn blogartikelen en genoot ik van de contacten met verschillende soorten mensen, uit alle hoeken van de samenleving. 

Maar toen kwam Corona en ik heb echt het idee dat het deze laatste twee jaar steeds minder leuk werd op Twitter. De wereld werd natuurlijk minder leuk en polarisatie in de samenleving maakte alles ronduit beroerd. En Twitter was niet anders. Er kwamen steeds meer accounts van hitsers en mensen die genoten van het polariseren, en accounts die alleen maar waren gecreëerd om onrust te stoken en fake news te verspreiden. En zij leken de meeste aandacht te krijgen.

Ik ergerde me steeds meer aan de wappies en de complete idioten die allemaal in dezelfde hoek zitten (van extreem-rechts tot Poetin-fans en terreurboeren). 

Een tweet is noodgedwongen heel kort en je kunt niet altijd goed zeggen wat je allemaal zou willen, maar elke poging tot nuance werd in de kiem gesmoord. De reacties op een tweet werden steeds naarder en gemener, en na een paar heel vervelende ervaringen deelde ik eigenlijk weinig meer, alleen nog af en toe een link naar mijn blog. 

Maar naast mijn ergernis, merkte ik ook dat ik er niet los van kon komen, ik bleef ernaar terug keren om te zien wat er gebeurde, wat er gezegd werd en hoe er gereageerd werd. En ik kwam tot het besef dat ik dat niet wilde. Dat mijn tijd en energie te kostbaar zijn om te besteden aan dingen waar ik niet meer blij van word, maar boos en verdrietig. 

Ik ben begonnen met Twitter van mijn telefoon af te halen en dat gaf al een heleboel lucht. Tijdens de laatste schoolweken heb ik uitgelogd op mijn account op mijn computer, zodat ik elke keer als ik naar Twitter wilde een extra handeling moest verrichten, iets waar ik meestal geen zin in heb. De weken zonder Twitter waren een stuk rustiger in mijn hoofd, ik merkte dat ik het eigenlijk heel fijn vond om gewoon niet te weten wat er gebeurde en hoe ongelofelijk stom sommige mensen zijn (en me daar dus ook niet druk over te maken). 

Aan het begin van mijn vakantie heb ik weer ingelogd om te zien hoe het ervoor stond. In de lijst met trending onderwerpen zag ik meteen weer zaken staan waarbij het stoom me uit de oren kwam en ik besloot de knoop door te hakken. Ik heb meteen mijn account opgezegd. 

Ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. De leuke mensen en de interessante accounts wegen wat mij betreft niet op tegen de frustratie en de ellende die ik heb ervaren. 

Instagram was iets waar ik een beetje deed, maar ook hier merk ik dat ik er niet veel aan vind en bovendien erger ik me aan alle advertenties en rare filmpjes die opduiken tussen de foto's van mensen die ik volg, dus ook dit heb ik opgezegd. 

Dus voor mij  geen social media meer! Nou ja, strikt genomen is dit blog ook een onderdeel van social media, en ik heb absoluut geen plannen om hiermee te stoppen. Het verschil zit er voor mij in dat ik hier precies kwijt kan wat ik wil zeggen (met of zonder nuance), een artikel zo groot of zo klein kan maken als ik wil, en eventuele negativiteit van anderen kan blokkeren. 

De wereld is al groot en vervelend genoeg en ik vind het niet nodig dat ik daar meer van hoor dan strikt noodzakelijk. Kortom, stoppen met social media was voor mij een heel goede beslissing. Ik houd het gewoon bij bloggen :-) 

Reacties

  1. Hoi Bettina, dat lijkt mij een uitstekend besluit! Ik heb eigenlijk nooit wat met social media gedaan, ik heb alleen maar een slapend account op facebook. Daar staat waar en wanneer ik geboren ben, waar ik naar school ben geweest en welke universiteit ik heb bezocht. Dat is aanzienlijk minder dan op mijn blogpagina "over mij" staat. Ik denk wel dat je aanzienlijk meer bezoekers op je blog krijgt als je wel op social media zit, maar eerlijk gezegd vind ik dat ook niet het belangrijkste. Zolang ik maar plezier heb in het schrijven en er mensen zijn die mijn geschrijf graag lezen. Groetjes, Erik

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, inderdaad, ik denk dat ik iets minder bezoekers zal krijgen, maar dat is dan maar zo. Dat is voor mij niet het allerbelangrijkste en het zeker niet waard om allerlei social media voor te hebben. Plezier in het schrijven is het allerbelangrijkste, dat ben ik helemaal met je eens!

      Groetjes,

      Verwijderen
  2. Heel herkenbaar wat je schrijft over hoe Twitter je bezig kan houden en hoe pijn dat kan doen om te zien wat mensen daar voor haat verspreiden.
    Ik ben op een gegeven moment de mensen die dat soort berichten sturen eruit gaan gooien. Ook gebruik ik Tweetdeck waardoor ik heel goed kan bepalen wat ik wel wil zien en niet gestoord word met wat trending is en dergelijken.
    Nog steeds volg ik een aantal hele leuke mensen die er wel wat van willen maken en daar word ik blij van.
    Maar dat jij dit besluit hebt genomen en het je goed doet, kan ik me levendig voorstellen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik was me inderdaad suf aan het blokkeren en zette allerlei dingen op negeren, maar de reacties bleven te naar voor mij. Tweetdeck ken ik niet, maar fijn dat je het hiermee goed beheersbaar kunt houden zodat je alleen dat binnen krijgt waar je blij van wordt!

      Groetjes,

      Verwijderen
  3. đź‘Ť Heel verstandig en vooral goed voor de gemoedsrust. Social media zijn helaas verworden tot niks meer dan een advertentievehikel. Het enige wat daarbij telt, is hoelang je erop doorbrengt. En hoe extremer en polariserender de inhoud hoe langer mensen worden vastgehouden, totdat dat soort inhoud alle leuke dingen overvleugelt. Het idee van social media is leuk, maar omdat ze er uiteindelijk alleen maar zijn om hun eigenaren nog veel rijker te maken, zijn ze bezig Ă©Ă©n grote rioolput te worden, die de samenleving nog verder polariseert, nepnieuws nog prominenter maakt en verziekte geesten nog meer verziekt. Zo jammer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vooral Insta is een en al advertenties, heel vervelend. Ik wist niet eens dat het een verdienmodel was om mensen zo lang mogelijk vast te houden (zo suf ben ik dus), maar dan ben ik helemaal blij dat ik eruit ben gestapt. Er zitten ook heel goede kanten aan social media, maar zolang er niet goed genoeg gereguleerd wordt, is het prijs schieten voor de nare mensen. Jammer, idd!

      Groetjes,

      Verwijderen
  4. Ik was je laatst al kwijt op twitter! Dat was dus een weloverwogen besluit. Heel goed dat je opmerkt wat het met je doet. Zelf gebruik ik ook meestal Tweetdeck, net als Niek, dan zie ik mijn eigen tijdlijn en geen reclames of trends. Maar soms klik ik per ongeluk op een draadje met allerlei nare reacties... Heel begrijpelijk dat je daar geen zin meer in hebt. Gelukkig blijf je wel bloggen :-) en hopelijk houd je daar nog lang plezier in.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, sorry voor het onverwachte vertrek :-) Ik dacht er nog over om afscheid te nemen op Twitter, maar dat riekt dan ook weer een beetje naar aandachtstrekkerij. En ik was er zo zat van. Soms moet je inderdaad goed kijken wat je doen, waarom je iets doet en wat dat met je doet. Fijn dat jij een modus hebt om het voor jezelf leuk te houden, heel belangrijk zoiets. En bloggen vind ik voorlopig iig nog heel erg leuk!

      Groetjes,

      Verwijderen
  5. Hoi Bettina, heel herkenbaar wat je schrijft. Ooit had ik een Facebook-account, zat op Twitter, Instagram, Google-plus en Pinterest en ik heb het allemaal opgedoekt. Het slokte teveel van mijn tijd op en ik zag echt de meerwaarde niet meer om iedereen op de hoogte te houden van mijn weekend-trips en vakanties (en dan nog dubbel op FB en Insta). En maar kijken wie er geliket heeft, altijd dezelfden...Twitter zag ik wel de meerwaarde van in want als je de juiste mensen volgt heb je erg snel nieuws, maar ik was al die meninkjes van Jan en alleman helemaal zat op een gegeven moment. Ik houd het bij mijn blog en Linkedin houd ik in de lucht voor als ik eens van baan mocht (moeten) wisselen, je weet het maar nooit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat vond ik idd het leuke van Twitter, interessante berichten, gezichtspunten en snel nieuws. Ik vind het jammer dat het naar mijn idee zo veranderd is, maar ik zie dat veel mensen, zoals jij, dat ook zo ervaren. Twitter en andere social media zullen wel steeds onredelijker worden als alle redelijke mensen verdwijnen, maar de rust die het oplevert om er niet mee geconfronteerd te worden is te kostbaar! Met mate en alleen waar je wat aan hebt, dat is een heel goede stelregel.

      Groetjes,

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts