De afrekening, Michael Robotham


Michael Robotham
In ‘De afrekening’ begint het allemaal in Bagdad. Luca Terracini is daar journalist en komt er achter dat er enorme sommen geld weggesluisd worden. Geld dat bedoeld is voor de wederopbouw van Irak verdwijnt. Hij besluit dit te onderzoeken, zeker als hem duidelijk gemaakt wordt dat zijn onderzoek niet op prijs wordt gesteld en hij Irak moet verlaten.
 
In Londen wordt oud politieman Vincent Ruiz die we kennen uit de eerdere boeken van Michael Robotham beroofd door Holly en haar vriend Zac. Helaas hebben ze spullen meegenomen van Vincents overleden vrouw. Spullen die hij aan zijn dochter wil geven omdat ze gaat trouwen en daarom gaat hij Holly en Zac achterna. Hij weet ze op te sporen, maar dan wordt Zac vermoord en Holly weet ternauwernood te ontkomen met de hulp van Vincent.

Een bankier verdwijnt en zijn vrouw Elizabeth heeft geen idee wat er aan de hand is, maar probeert om de laatste gangen van haar man na te gaan. Een moordenaar probeert alle losse eindjes weg te werken. Geheime diensten; de Amerikanen en de Engelsen proberen zoveel mogelijk informatie te krijgen. En iedereen probeert een opschrijfboekje in handen te krijgen. Het boekje van de verdwenen bankier dat door Holly is gestolen.
 
Vincent probeert Holly te beschermen en krijgt daarbij de hulp van Joe O’Loughlin. Vincent ontmoet Elizabeth en later ook Luca, die naar Londen is gekomen om te zien waar het verdwenen geld naar toe is gegaan. Samen komen zij tot de oplossing van het raadsel, maar de moordenaar van Zac en de bankier is er ook nog.
De ontknoping is spannend en de laatste wending voor mij ook nog onverwacht.

Michael Robotham schrijft altijd spannend en dit nieuwste boek ‘De afrekening’ is daar geen uitzondering op. Afwisselende hoofdstukken vertellen de verhaallijnen van Luca, Vincent, Holly en Elizabeth en uiteindelijk komen ze allemaal bij elkaar. Hoewel ik weinig afweet van financiële zaken en daar ook snel de kluts in kwijt raak, gaat het in dit boek wel om geld, maar niet zo in detail dat het niet te volgen is of oninteressant wordt.

Vincent is een fijne hoofdpersoon die we al in eerder boeken hebben leren kennen, en ik vind het leuk dat Joe O’Loughlin ook weer even langs komt. Ik vind het leuk dat Robotham Ruiz en O’Loughlin in elkaars boeken laat langskomen, ze zijn tenslotte ook vrienden. Ik vond het ontluisterend te lezen hoever geheime diensten bereid zijn te gaan om de ‘war om terror’ te winnen en het ergste is dat ik er geen enkele moeite mee heb om te geloven dat zoiets zou kunnen gebeuren. Een geweldig spannend boek dat ik in één adem heb uitgelezen.

Reacties

Populaire posts