Een mooie dag om te sterven, R.J. Ellory

John Costello wordt als hij zestien is verliefd op de mooie Nadia, maar het ondenkbare gebeurt: als zij op een bankje in het park zitten slaat de ‘Hamer van God’ toe. Een seriemoordenaar die stelletjes vermoord met een hamer. Nadia sterft, John overleeft de aanval.
 
Jaren later woont John in New York en werkt hij als onderzoeker bij een grote krant. Hij is lid van een groepje overlevenden van seriemoordenaars en probeert zijn leven zo geregeld en onopvallend mogelijk te leiden.
Het blijkt dat er in New York een seriemoordenaar aan het werk is die beroemde seriemoorden imiteert. Omdat ze in verschillende districten zijn gepleegd en door  verschillende rechercheurs onderzocht worden, ziet niemand het verband, behalve John.
 
Rechercheur Ray Irving wordt degene die de zaak op zijn bordje krijgt en de moordenaar moet vinden. Gelukkig krijgt hij de hulp van John Costello, wiens kennis van seriemoorden van onschatbare waarde is. Omdat het verkiezingstijd is en de burgermeester veel blauw op straat wil zien, zijn de middelen voor Ray beperkt, eigenlijk is de hulp van John de enige die hij heeft.
 
Pas als ze langzaam de moordenaar inhalen en steeds dichterbij komen krijgt Ray de hulp die hij nodig heeft. Ze hebben een idee welke moord de moordenaar zal imiteren, maar om dat tegen te houden moeten ze een bijna onmogelijke operatie opzetten. De finale is ontzettend spannend.

R.J. Ellory heeft het met ‘Een mooie dag om te sterven’ opnieuw gedaan, een boek geschreven dat spannend is én erg mooi geschreven. Ik vind het knap hoe hij ook voor mensen die maar een kleine rol spelen, toch een achtergrond en een geschiedenis kan vertellen, zonder daar bladzijdes over door te gaan.
 
Het enige minpuntje dat ik heb is de situatie van Ray, zou een politiecorps werkelijk maar één rechercheur op een meervoudige moordzaak zetten? Verkiezingen of niet, het lijkt me dat er meerdere rechercheurs en geüniformeerde agenten aan zo’n zaak zouden werken.
Maar of dat nu realistisch is of niet, het levert wel een spannend verhaal op waarin je voelt hoe moe en gefrustreerd Ray is, en hoe moeizaam zijn opdracht.
Eén advies bij de boeken van R.J. Ellory; begin pas met lezen als je tijd hebt, want je wil zijn boeken namelijk niet wegleggen.

Reacties

Populaire posts