Vlaamse meesters in de Hermitage in Amsterdam

Vittorio Caesarini door
Anthony van Dyck
Er is een nieuwe tentoonstelling in de Hermitage in Amsterdam. Werken van de beroemde Vlaamse schilders uit eind 16e en de 17e eeuw, Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck en Jacob Jordaens, en van nog een aantal minder bekende schilders, zijn hier tentoongesteld.
 
Nu zijn dat niet echt de schilders waar ik veel van houd, maar ik ben afgelopen zondag wel naar de tentoonstelling toe geweest en er zijn een paar heel mooie schilderijen te zien. En al is het onderwerp niet altijd even interessant, het vakmanschap van deze schilders is ontegenzeggelijk.

Ik vond de kruisafname van Rubens mooi en een paar van zijn stillevens vond ik erg knap gedaan. Zo zie je op het schilderij met de vechtende honden hoe zacht de vacht is van de honden. Ook zijn er soms grappige dingen te zien, op een stilleven met de gebruikelijke stapel dode hazen en vogels zie je onder de tafel een kat zitten die een vogel gesnaaid heeft en een hond die achter de kat aanzit.

Van van Dyck vond ik zijn portretten echt heel erg mooi, zoals dat van Karel I van Engeland of van de Franciscaanse monnik. Het portret van Vittorio Caesarini vond ik heel ontroerend, maar je zal altijd zien dat er van dat schilderij net geen ansichtkaart is gemaakt.

Rubens, Van Dyck en Jordaen zijn tot 16 maart 2012 te vinden in de Hermitage.

Reacties

  1. de tentoonstelling is verlengd t/m 15 juni. Grappig, ik vond ook Caesarini de meest sprekende van de tentoonstelling.
    Cano

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je, Cano voor je berichtje, grappig dat de tentoonstelling verlengd is. En ja, Caesarini was heel mooi.

    groetjes, Bettina

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts