7 dagen, Deon Meyer

De politie in Kaapstad krijgt een mail waarin wordt gedreigd dat er elke dag een politieman zal worden doodgeschoten als de politie het onderzoek naar de moord op advocate Hanneke Sloet niet heropend. In het eerste onderzoek naar de moord was er geen enkel aanknopingspunt te vinden, maar door deze dreiging en de eerste agent die daadwerkelijk wordt neergeschoten, besluit de politie om de zaak opnieuw in onderzoek te nemen. Nu met Bennie Griessel aan de leiding. Hij moet kijken of hij in de zaak van Hanneke Sloet nieuwe aanknopingspunten kan vinden én natuurlijk moet onderzocht worden wie de schutter is die de dreigementen uit. De zaak Hanneke Sloet heeft uiteindelijk niets te maken met de foto’s die ze in haar flat hebben gevonden, maar misschien juist met de financiële zaken waar ze zich mee bezig hield. Dat stuk is wel een tikje ingewikkeld, maar gelukkig is het niet nodig om precies te begrijpen hoe het allemaal zit om te snappen voor de oplossing van de moord.

Voeg bij deze onderzoeken dat Bennie worstelt met zijn eigen verlangen naar alcohol (al staat hij nu een tijdje droog), zijn scheiding, zijn nieuwe relatie met zangeres Alexandra Bernard en de verhouding met zijn kinderen. Bennie probeert het hoofd boven water te houden in deze woelige situatie, waarbij hij ook nog regelmatig het gevoel heeft dat de moderne wereld een beetje langs hem heen is gegaan. Kortom, het wordt hem niet gemakkelijk gemaakt.

Zeven dagen is de nieuwste thriller van Deon Meyer met de sympathieke inspecteur Bennie Griessel in de hoofdrol. Het helpt waarschijnlijk wel als je de eerdere boeken met Bennie ook hebt gelezen, dan kun je sommige dingen beter plaatsen.
De eerste scene waarin Bennie vol zenuwen zich aan het voorbereiden is op een avondje waarbij hij de muzikanten zal ontmoeten die hij zo bewondert en oefent wat hij zal zeggen is heel mooi beschreven. Ook goed wordt duidelijk gemaakt hoe lastig de situatie in Zuid Afrika en de Zuid Afrikaanse politie kan zijn, met de verschillende groepen die elkaar nog altijd niet helemaal vertrouwen.

De uiteindelijke oplossing hoe de politie de schutter vond, vind ik wat minder geslaagd, dat kwam een beetje als een anticlimax. Dat is echter het enige kleine minpuntje in een verder heel fijne thriller.

Originele Zuid Afrikaanse titel: 7 dae
Uitgegeven in 2011
Nederlandse uitgave 2013 door uitgeverij A.W. Bruna
Bladzijdes: 370

Reacties

Populaire posts