The secret keeper, Kate Morton

In 1938 is Dorothy zeventien jaar oud en ze verveelt zich enorm. Haar ouders zijn keurig oppassende mensen, maar Dorothy wil meer, zij wil avonturen beleven en Het Grote Leven ervaren. De veilige baan als secretaresse bij de fietsenfabriek die haar ouders voor haar hebben geregeld, ziet ze absoluut niet zitten.
Jimmy Metcalfe is een eenvoudige jongen die al jaren voor zijn dementerende vader zorgt. Jimmy is verliefd op Dorothy en wil met haar trouwen, maar eerst wil hij ervoor zorgen dat hij genoeg geld heeft verdiend om Dolly een goed leven te bieden. Jimmy is een goede fotograaf en als hij in Londen een baan aangeboden krijgt, gaat hij daar naar toe. 
De Tweede Wereldoorlog breekt uit en Londen krijgt te maken met bombardementen door de Duitsers. Jimmy begint naam te maken als oorlogsfotograaf die de ellende van de bombardementen weet vast te leggen.
Dorothy is tegen de zin van haar ouders in ook naar Londen gekomen en werkt als gezelschapsdame bij Lady Gwendolyn. De oude dame raakt erg op haar gesteld.
Dorothy voelt een diepe verering voor Vivien die aan de overkant van lady Gewndolyn woont en getrouwd is met een beroemd schrijver. Ze hoopt dat zij en Vivien vrienden kunnen worden. Helaas gebeurt er dan iets waardoor de levens van Jimmy, Dolly en Vivien hopelijk verstrikt raken, met verschrikkelijke consequenties.

In 1961 ziet de jonge Laurel vanuit het boomhuis hoe een vreemde man bij hun boerderij aanklopt en door haar moeder wordt neergestoken. Op dat moment wordt het door iedereen gezien als zelfverdediging en voor Laurels moeder zijn er verder geen consequenties. Het incident wordt verder verzwegen en behalve Laurel en haar ouders weet niemand wat er gebeurd is.

In 2011 is Laurel een bekende actrice die in veel toneelstukken heeft gespeeld. Haar moeder is stervende en de gebeurtenissen van vijftig jaar eerder komen terug in Laurel’s gedachten. Dit is de laatste kans om erachter te komen wat er werkelijk is gebeurd die middag.

Soms gebeurd het dat je een boek leest en bij de eerste pagina's denkt: 'Oh leuk.' Als je een paar pagina's verder bent denk je: 'Dit zou wel eens érg goed kunnen worden.', en voor je het weet heb je het boek uitgelezen en weet je zeker dat je de andere boeken van de schrijfster ook moet lezen! Dat is mij gebeurd met dit boek. The secret keeper is het eerste boek dat ik van Kate Morton heb gelezen (ik had zelfs nog nooit van haar gehoord), maar zeer zeker niet het laatste. Wat is dit een geweldig boek! Het boek heeft zo’n 600 pagina’s, maar het blijft boeien. Dat komt ten eerste omdat het uitstekend is opgebouwd met sprongen in de tijd die steeds een stukje meer van de sluier oplichten. Tot het einde toe blijft het grootste gedeelte van het plot voor je verborgen.
Ook de karakters worden goed neergezet. Heel knap begin je aan één van hen steeds meer te twijfelen, maar twijfel je ook over deze twijfel. Tot je op het einde door krijgt wat er is gebeurd en waarom je een steeds ongemakkelijker gevoel kreeg bij één van hen. Het einde is ontroerend en triest en ik heb er om moeten huilen. Voeg daarbij een uitstekende sfeer tekening van Londen tijdens de Blitz en je hebt met The secret keeper een prachtig verhaal in handen dat je niet loslaat.
Dit boek is in het Nederlands vertaald als De vertrouwelinge.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts