Het geheim van de zusters, Kate Morton

Het prachtige landgoed Riverton House wordt bewoond door lord en lady Ashbury. Zij hebben twee zoons, Jonathan en Frederick. Jonathan die in het leger zit heeft geen erfgenamen en Frederick heeft een zoon, David, en twee dochters, Hannah en Emmeline.

Het is 1914 en de veertienjarige Grace komt op Riverton House te werken als dienstmeisje, net zoals haar moeder voor haar. Ze leert de familie goed kennen, vooral de kinderen van Frederick. Hannah is tenslotte net zo oud als Grace. Hannah wil graag meer vrijheid dan ze krijgt, maar de familie gaat ervan uit dat alles wat een meisje van haar stand nodig heeft een goed huwelijk is. Een opleiding of een carrière zijn uitgesloten.

De Eerste Wereldoorlog breekt uit en laat zijn sporen achter in de familie; zowel Jonathan als David komen om in de 
loopgraven.

Hannah besluit na de oorlog te trouwen met de zoon van de Amerikaanse zakenman Theodore Luxton omdat ze hoopt in een huwelijk de vrijheid te krijgen die ze als ongetrouwde vrouw nooit zal krijgen. Grace gaat met haar mee naar Londen als haar kamenier.

Robbie, een oude vriend van David die bij hem was in de loopgraven, komt Hannah opzoeken en dat zet een reeks gebeurtenissen in gang die verschrikkelijke zal consequenties hebben.

Grace is al die tijd bij alle gebeurtenissen geweest en ze heeft een beslissende rol gespeeld, al wist ze dat niet op dat moment. Ze heeft hier echter altijd over gezwegen. Pas als er in 1989 een film over de dramatische gebeurtenissen wordt gemaakt, staat Grace zichzelf toe om zich te herinneren wat er werkelijk allemaal is gebeurd.

Het geheim van de zusters is opnieuw een mooi verhaal van Kate Morton. Dit is het eerste boek dat van haar is uitgegeven, maar het tweede dat ik heb gelezen.
Ze weet heden en verleden heel goed met elkaar te vermengen in een verhaal dat waarschijnlijk niet heel origineel is, maar wel mooi.

Het speelt zich ongeveer in dezelfde tijd af als bekende series als Upstairs Downstairs (originele serie) en Downton Abbey en liefhebbers van deze series zullen de sfeer en sommige situaties misschien herkennen. Je merkt dat Kate Morton goed research heeft gedaan naar deze periode, zoals ze ook keurig aangeeft in een verantwoording. Ik houd van auteurs die aangeven waar ze hun informatie vandaan hebben.

Nadat ik The secret keeper van Kate Morton had gelezen, heb ik meteen de andere boeken ook aangeschaft. Het geheim van de zusters heb ik in één ruk uitgelezen en ik heb hier opnieuw enorm van genoten.

Originele Engelse titel:The shifting fog, later is het nog eens uitgebracht onder de titel The house at Riverton.
oorspronkelijke uitgave: 2006
Nederlandse uitgave: 2007 door De boekerij
vertaling: Els Franci-Ekeler
bladzijdes: 462

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts