2x Romeinse musea

Enige tijd geleden heb ik aandacht besteed aan een niet zo heel bekend Romeins museum, de Centrale Montemartini. Maar er zijn nog veel meer musea waar je nog rustig kunt rondkijken omdat de grote massa deze musea (nog) niet kent of in ieder geval minder komt, maar die wel de moeite waard zijn.

Tijdens mijn bezoek in Rome deze zomer ben ik in twee musea geweest die ik erg mooi vond, en waar ik graag jullie aandacht op wil vestigen.

Palazzo Barberini
Palazzo Barberini
In 1625 kocht de familie Barberini een stuk grond waar een groot paleis moest komen die de macht van de familie moest weergeven, de paus op dat moment, Urbanus VIII, was namelijk een Barberini. 

Het was de beroemde beeldhouwer Bernini die het leeuwendeel van het ontwerp op zich heeft genomen, de prachtige trap is van zijn hand en de verhoudingen zijn echt heel mooi. Het wapen van de familie, de bijen, zijn op verschillende plekken te zien.

In 1893 werd het palazzo Barberini samen met het palazzo Corsini een museum. De collectie van het Galleria Nazionale Arte d'Antica (museum van oude kunst) werd verdeeld over deze twee paleizen. Hierbij heeft het Palazzo Barberini wel het grootste deel van de bijzondere werken gekregen.

Er zijn niet alleen prachtige klassieke beelden te zien, maar ook schilderijen die iedereen wel kent.
Zo hangt hier het portret van Erasmus, het portret van Hendrik VIII door Holbein en het mooie portret van Beatrice Cenci. Bovendien zijn er drie Caravaggio's te bewonderen: De onthoofding van Holofernus door Judith, Sint Franciscus in meditatie en Narcissus. 

Niet altijd alle zalen zijn toegankelijk, maar dat maakt het ook wel weer bijzonder elke keer als je er op bezoek gaat; welke werken kan je nu wel en welke nu niet zien?

Te vinden op: Via delle Quattro Fontane 13, Gemakkelijk te bereiken via de metro, halte Barberini.
Toegangsprijs (update zomer 2018) 12 euro, en dan kun je beide musea bezoeken. Anders 6 euro.

Palazzo Corsini
Het Palazzo Corsini is wat later gebouwd, in de 18e eeuw voor de Corsini familie. De plek is nogal beroemd, want hier stond eerst het paleis waar Christina van Zweden in woonde toen zij in Rome verbleef.

De familie Corsini leverde ook een paus (Clemens XII) en verzamelde veel kunstschatten. Het paleis en de inhoud werden in de 19e eeuw aan de Italiaanse staat verkocht.

Zoals ik al zei, heeft het Palazzo Barberini de mooiste en bekendste werken, maar ook het Palazzo Corsini is de moeite waard. Ook hier hangt een Caravaggio (Johannes de Doper), dus alleen daarom al zou je hier naar toe moeten gaan.

Toegang is vanuit Trastevere goed te vinden, dan is het gewoon de weg volgen, als je vanaf de andere kant komt is het misschien een beetje zoeken.

Via della Lungara 1

Reacties

Populaire posts