Het Forum Romanum

Het Forum Romanum was het hart van het Romeinse Rijk. Hier waren de belangrijke tempels, de gerechtshoven, de senaat, de Rostra waar vanaf de toespraken gehouden werden, en de Via Sacra die liep naar de tempel van Jupiter op het Capitool. Kortom, alles wat er gebeurde dat van belang was voor het Romeinse Rijk, gebeurde hier. 

Toen het Romeinse Rijk instortte, was het gedaan met het Forum, de tempels en gebouwen werden ruines en werden bedolven onder het puin en  koeien en geiten graasden hier. Pas in de 18e eeuw is men begonnen met opgravingen te doen en het puin weg te halen. Nu ligt het Forum in de diepte, maar in de Romeinse tijd was dat dus het straatniveau.

Vroeger, en dan heb ik het over een aantal jaren geleden, kon je met de trap vanaf het Capitool afdalen naar het Forum of via het Colosseum of de zijkant naar binnen en er gratis en voor niets ronddwalen. Nu is alles afgesloten en is er nog maar één ingang, aan de kant van de Via dei fiori Imperiali. De toegang is behoorlijk prijzig, 12 euro vind ik vrij veel, maar je mag met ook met hetzelfde kaartje naar de Palatijn. Gelukkig maar, want 12 euro alleen voor het Forum zou een beetje teveel gevraagd zijn.

Leuk is dat de archeologen/archeologiestudenten druk aan het werk waren en dat je ziet dat er weer nieuwe dingen toegankelijk zijn dan een aantal jaren geleden dat ik er was, maar dat andere zaken weer zijn afgesloten.

Het huis van de Vestaalsen
Een favoriet is de goed herkenbare tempel van Vesta. Zij waren de speciale priesteressen die het heilige vuur van Vesta brandend moesten houden. Als het vuur uit zou gaan dan zou Rome ten onder gaan. 

De Vestaalsen waren de belangrijkste vrouwen in Rome, en een veroordeelde misdadiger die op weg naar zijn executie een Vestaalse tegenkwam, kon gratie krijgen. De priesteressen waren dertig jaar in dienst, en mochten daarna als ze dat zouden willen weggaan om te trouwen. De tempel was rond van vorm en staat ongeveer in het midden van het Forum. 

Ernaast is wat er over is van het Huis van de Vestaalsen en dit was nu toegankelijk. Binnenin zie je de vijvers en de beelden van verschillende priesteressen, er bloeien rozen en het maakt een heel prettige indruk.

De trappen van de Basilica Julia (genoemd naar Julius Caesar) waar vroeger de gerechtshoven waren, zijn nog goed te zien en in bepaalde treden zijn kleine rondjes te zien, holletjes. Er wordt gedacht dat deze werden gebruikt voor spelletjes, met bijvoorbeeld een soort knikkers. Je moet je dan voorstellen dat de mensen op de treden van de basilica zaten te wachten en de tijd doodden met een spelletje.


De Palatijn was in de Romeinse tijd de chicste wijk van de stad. Hier woonden de allerrijksten en stonden de grootste villas. Ook hier heb je nu alleen nog maar ruines en resten. De grootste ruïne is de Domus Augustana, het paleis van de verschillende Romeinse keizers. Ook hier zijn de archeologen druk bezig. Zo hebben ze in de tuin de fonteinen weer omringd met planten die ook te zien waren in de Romeinse tijd. 

De Farnese tuinen, met mooi uitzicht op het Forum en de rest van de stad, zijn aangelegd in de 16e eeuw, toen kardinaal Farnese dit stuk grond kocht om er een privétuin van te laten maken. Hier kun je heerlijk even zitten en genieten van de rust en de schaduw.
(alle foto's zijn door mij gemaakt in Rome, in juli 2012)

Reacties

Populaire posts