Het museo Massimo in Rome

Niet zo bekend als sommige andere musea in Rome, maar wel heel erg mooi, is het Museo Massimo. Dit is goed bereikbaar en ligt tegenover Station Termini.
Het museum heeft drie verdiepingen met op de onderste vooral beelden, waaronder een bekend beeld van keizer Augustus, maar ook de andere keizers en beelden uit de keizertijd zijn rijkelijk aanwezig. 

Bokser rust uit na een match.
Foto door mij gemaakt, Rome 2012
Werke- lijk prachtig is het bronzen beeld van de bokser die uitrust na een match. De details zijn geweldig en je ziet gewoon dat de man uitrust en misschien luistert naar wat zijn trainer te zeggen heeft. En ondanks dat het brons is, is het zo levensecht dat je de indruk krijgt dat de man elk moment op kan staan, of een slok water kan nemen. 

Op de tweede verdieping zijn de fresco’s uit het Huis van Livia, de vrouw van Augustus, te zien. In de eetzaal had zij muurschilderingen die op een tuin leken en nu, bijna 2000 jaar later zijn die nog altijd mooi en herkenbaar en duidelijk. Ongelofelijk als je bedenkt dat fresco’s gewoon schilderingen met ei zijn. Maar ze hebben de tand des tijds behoorlijk goed doorstaan. Ook de mozaïeken die hier te vinden zijn, zijn goed bewaard gebleven.
Fresco's uit het huis van Livia
foto door mij gemaakt, Rome 2012

Ontzettend leuke bonus was trouwens een tentoonstelling over de Deense sprookjesschrijver Hans Christan Andersen. Andersen is ook in Rome geweest en heeft tijdens zijn reis tekeningen gemaakt van allerlei bezienswaardigheden die hij tegenkwam. Deze tekeningen waren te zien. Het andere deel van deze tentoonstelling ging over zijn sprookje ‘De wilde zwanen’ waar koningin Margarethe van Denemarken découpages (een soort collages) van heeft gemaakt en die gebruikt zijn in een korte verfilming van het sprookje. De kostuums uit het sprookje en de découpages van Hare Majesteit waren hier te zien. Heel bijzonder.

Reacties

  1. Hallo Bettina, Mooie beschrijving van wat er is te zien.Ik zou er zo naar toe willen.
    Liefs, Anne

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts