Jacobs kamer, Virginia Woolf

Jacobs kamer is het verhaal van Jacob Flanders. De jongste van drie broers, opgevoed door hun moeder die weduwe is. We maken kennis met het gezin als de jochies klein zijn en in een badplaats op het strand spelen. Jacob groeit op, gaat studeren in Cambridge en wordt volwassen. Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt gaat Jacob vechten in Vlaanderen (hoe kan het ook anders met die achternaam) waar hij zijn leven verliest, waarna zijn moeder en een vriend zijn kamer moeten opruimen en zich afvragen wat ze met zijn spullen moeten doen.

Virginia Woolf kan soms in een paar zinnen een grappige karakterschets geven of een situatie neerzetten. Zo komt de domineesvrouw Mrs. Jarvis langs, die als ze ongelukkig is op de hei wandelt.
‘Maar het behoeft geen betoog dat een domineesvrouw risico loopt als ze op de hei wandelt. Klein, donker, met vurige ogen, een fazantenveer op haar hoed, was Mrs. Jarvis precies de vrouw om op de hei haar geloof te verliezen.’

En Jacob gaat naar Italië op vakantie ‘Niet bepaald een land om na de thee in te gaan wandelen’.

Ook de verhouding die Jacob heeft met Florinda wordt eigenlijk heel mooi beschreven. ‘Ze trokken de slaapkamer deur achter zich dicht. De zitkamer wist het en trok zich er ook niets van aan. De deur was dicht; het is naïef te denken dat krakend hout alleen maar wil zeggen dat er ratten aan de gang zijn en het hout droog is.’

Het boek is uitgegeven in 1922 en het is Virginia Woolfs 3e roman. Voor ons, lezers in 2012, is het een beetje moeilijk te begrijpen, maar dit boek was een breuk met de stijl van schrijven die hiervoor altijd gebruikt werd. 

Jacobs kamer’ is namelijk geen verhaal in de gewone zin van het woord, we leren Jacob vooral kennen door de observaties van anderen, vooral de vrouwen in zijn leven en de vrouwen die hij tegenkomt. Het lijkt wel een verzameling losse schetsen met gedachten, observaties, conversaties en situaties, die bij elkaar ons een beeld geven van Jacob Flanders, een jongen die opgroeit in de jaren voor de Eerste Wereldoorlog en zal sterven in de loopgraven, zoals zo velen van zijn generatie. 

Heel mooi verwijst Virginia Woolf al vooruit naar deze oorlog als Jacob en een groepje medestudenten wordt beschreven; ‘doodgewone jongemannen allemaal die later - maar het is niet nodig aan ze te denken wanneer ze oud zullen zijn.’ 

Elke lezer in 1922 zal het hele boek al in zijn achterhoofd hebben gehad dat het waarschijnlijk slecht af zou lopen met Jacob en deze verwijzing zal iedereen hebben opgemerkt.

Een bijzonder boek.  

Reacties

 1. Deze ga ik lezen! We hebben onlangs metde boekenclub mrs.Dallowaygelezen en daar was ik echt weg van. Qua sfeer maar vooral qua experimentele manier van verhaalstructuur. Dat smaakte naar meer, dus dit boek komt prompt bovenaan de lijst!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je Mrs. Dalloway mooi vond, dan zal deze je ook wel bevallen. Je kunt Jacobs kamer eigenlijk beschouwen als een soort voorstudie van Mrs. Dalloway, zeker van Septimus.
   Ken je trouwens de film van Mrs. Dalloway, met oa Vanessa Redgrave en geregisseerd door onze eigen Marleen Gorris? Ook zeer de moeite waard!
   groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts