Amerikaan in Parijs, Ernest Hemingway

‘A moveable feast’ is de oorspronkelijke titel van dit boekje dat in het Nederlands ‘Amerikaan in Parijs’ heet en in een speciale uitgave te verkrijgen is voor nog geen 4 euro.

Hierin vertelt Ernest Hemingway over zijn dagen in Parijs, toen hij daar in de jaren twintig woonde met zijn eerste vrouw. Hij probeert serieus schrijver te worden en huurt een appartement waar hij kan schrijven. 

Ondertussen loopt hij door de stad, eet en drinkt met smaak en ontmoet hij de verschillende Amerikaanse en Engelse kunstenaars en schrijvers die in die tijd in Parijs woonden en werkten.

Het is geschreven in de stijl die Hemingway zo kenmerkt, sober en zonder opsmuk, indringend. Dat maakt het een heel mooi boek dat prettig leest. 

Klein minpuntje voor mij is dat Hemingway het over al zijn vrienden in Parijs heeft, die mij in veel gevallen vrij weinig zeggen. Ik heb dan steeds het idee dat ik iets heb gemist en dat ik iets wel zou moeten weten. Zoals iemand anders het omschreef toen we het over dit boek hadden ‘Het is net alsof je op een feestje rondloopt en niet zo heel erg hebt opgelet, terwijl je dan uiteindelijk toch wel de namen wordt geacht te weten.’ 

Een beetje een boek voor insiders dus, maar wel heel mooi geschreven en een fijne kennismaking met Ernest Hemingway.

Reacties

Populaire posts