Stille wateren, Viveca Sten

Stille wateren van Viveca Sten is een boek dat ik heb mogen lezen omdat ik het gewonnen heb (nog bedankt uitgeverij Querido, erg leuk).

Het verhaal begint met een lijk dat aanspoelt op Sandhamn, een eilandje langs de Zweedse kust. De zomervakantie is net begonnen en heel Zweden maakt zich op om vakantie te vieren. Inspecteur Thomas Andreasson kent de eilanden goed omdat hij er is opgegroeid en vroeger bij de waterpolitie werkte.

Het lijk blijkt van Kirster Berggren te zijn, maar of het nu een ongeluk is of iets anders is niet duidelijk. Daar zou het onderzoek bij gebleven zijn als niet een week later het lijk van Kicki Berggren, de nicht van Kirster, ook op het eiland wordt gevonden. En derde dode valt als een eilandbewoner verdrinkt. Langzaam komt de politie verder in het onderzoek, met behulp van Nora, een oude vriendin van Thomas die ook op het eiland woont. De wortels van deze moorden lijken in het verleden te liggen en hebzucht speelt een grote rol.

Volgens de tekst op de voorkant is ‘Stille wateren’ een literaire thriller. Nou, dat is het zeker niet. Daarvoor is het niet literair genoeg en een thriller is het ook niet. Het is geen boek vol zinderende spanning, een plot vol onverwachte wendingen of karakters en situaties die diepgravend worden uitgewerkt en beschreven.

Het is wel een heel aangenaam boek, dat heel prettig leest en ook voldoende spannend is om te willen weten hoe het zal eindigen. Het zijn steeds vrij korte hoofdstukken, daar moest ik even aan wennen, maar ze zijn niet zo kort dat ze het leesritme erg onderbreken.

Je merkt dat het in het verhaal vakantie is, het gaat allemaal wat traag en de politie doet  lang over het vinden van allerlei aanwijzingen. Een aantal dingen komen door toeval boven water of omdat Nora tegen dingen aanloopt of zelfs actief achter zaken aangaat. Dat ergert mij altijd een beetje, alsof het normaal is dat gewone burgers, zelfs al zijn ze familie of vrienden van politiemensen, zich zomaar met politieonderzoek bemoeien.

Je krijgt wel een goed inkijkje in het Zweedse vakantiegevoel, met de hele familie in van die houten huisjes op zo’n eiland, vis vangen etc.
De sfeer van het boek is dus heel prettig, een tikje kneuterig misschien, maar wel fijn om te lezen. Heerlijk voor een ontspannen dagje op de bank in de vakantie of in het weekend.
Stille wateren is Stens debuutroman. Haar tweede boek, 'Hogere kringen', ligt nu ook in de winkel.  

Reacties

Populaire posts