woensdag 10 oktober 2012

Historische televisie

Met een beetje zoeken komen we in Nederland ook aan een aantal goede historische programma’s. Zo is ‘Andere Tijden’ meestal vrij goed, hoewel ik niet zo dol ben op die man die het presenteert, maar verder blijft het een beetje behelpen. Aan de andere kant van het kanaal zien we echter geweldige goede series, maar de Britten zijn daar dan ook meester in. Hadden ze in de afgelopen maanden al geweldige series over de geschiedenis zoals ‘De geschiedenis van het Christendom’ met Diarmaid MacCulloch, ‘Engeland onder de Normandiërs’ met Robert Bartlett of ‘Pompeii’ en ‘Het dagelijks leven in Rome’, beide met Mary Beard, nu zendt de BBC opnieuw een paar goede historische programma’s uit.

Het team van War Time Farm
Op donderdagavond wordt Wartime farm uitgezonden. In dezelfde serie waarin eerder al Edwardian Farm, Victorian farm en Victorian pharmacie te zien waren. Deze keer bestaat het team uit drie mensen, een historica en twee archeologen, die leven en werken op dezelfde manier als men deed in de tijd die ze onderzoeken. Ze dragen dezelfde kleding, eten zoveel mogelijk het voedsel van die tijd en doen wat men in die tijd deed, op de manier van die tijd. Nu zijn ze op een boerderij ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en krijgen ze te maken met het Landbouw comité dat de boeren controleerde, brandstoftekorten en voedselschaarste.

Dr. Pamela Cox
Ook is er ‘Servants, the true story of life below stairs’ met dr. Pamela Cox. In deze driedelige serie vertelt dr Cox, zelf de achterkleindochter van dienstbodes, over het leven van de meer dan de anderhalf miljoen mensen die rond 1900 als huishoudelijk personeel werkten in de huizen van de hogere klassen en de middenklassen. Ze bezoekt de verschillende huizen, laat zien hoe het beeld van de bedienden zoals we die uit series kennen is ontstaan, ze probeert duidelijk te maken wat voor soort levens de bedienden hadden aan de hand van echte voorbeelden.

Beide series zijn informatief, leuk en goed gepresenteerd door mensen die overduidelijk weten waar ze het over hebben. Het is ook duidelijk dat de BBC hier heel wat meer geld aan kan en wil besteden dan men in Nederland doet.

Horrible histories: The king of bling
Maar naast deze serieuze programma’s is er natuurlijk ook nog het geweldige en
hilarische Horrible Histories. In deze ‘Verschrikkelijke geschiedenissen’ worden allerlei leuke en vreselijke feiten en weetjes uit allerlei periodes van de geschiedenis  op een ontzettend grappige manier met sketches en liedjes uitgelegd. Dat laatste vaak met een flinke knipoog naar bekende nummers en artiesten. Denk hierbij aan het nummer over Dick Turpin, de bekende Engelse highwayman (rover in de 18e eeuw), dat een soort eerbetoon is aan ‘Stand and deliver’ van Adam Ant. En iedereen die is opgegroeid in de jaren tachtig zal zich die clip en dat nummer nog kunnen herinneren en dus ook kunnen zien hoe briljant dit gedaan is. Koning Charles II rapt in de stijl van Eminem; ‘my name is, my name is: King Charles the Second’. Alles klopt in dat nummer, dansbewegingen, en een geweldige tekst. (I am the king who brought back partying)
De Romeinse keizers, Hendrik VIII, alle andere Engelse koningen, de suffragettes, de meisjes uit de Tweede Wereldoorlog, Cleopatra, de Vikingen, de RAF piloten, de Schotse koningen, allemaal komen ze voorbij.

Ik heb er wel eens over gedacht om deze sketches en liedjes te gebruiken in mijn lessen. Het probleem is echter dat je de scherpe vondsten toch nooit zo mooi kunt vertalen en dat het grootste deel van de grap aan de leerlingen voorbij gaat. Nee, ik vrees dat ik van ‘Horrible histories’ alleen moet genieten. Hé, wat jammer nou.

-        Wartime Farm: Donderdagavond, BBC2 om 21.00 uur, herhaling zaterdag BB2 18.30 uur
-        Servants: Vrijdagavond BBC2 om 22.00 uur, herhaling zaterdag BB2, 21.00 uur
-    Horrible histories, elke werkdag BBC1, om 16.05.

2 opmerkingen:

 1. Ik heb destijds met heel veel plezier naar The Victorian Farm en The Edwardian Farm gekeken. The Wartime Farm heb ik laten schieten, omdat dat me minder interessant leek, maar misschien krijg ik nog eens een kans in de herhaling.
  En ja, Servants is ook weer zo'n uitstekende BBC-serie waar ze in Nederland met geen mogelijkheid aan kunnen tippen. Volkomen terecht dat je de serie hier aanbeveelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, die Britten kunnen dat toch heel wat beter dan wij. Lang leve de BBC!
  Ik vond Wartime farm interessant, hoewel ik ook in het begin mijn twijfels had of het wel net zo interessant zou zijn als de vorige programma's.
  groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...