De mooiste boeken van 2024

Het is weer tijd voor het lijstje met boeken. Ik heb dit jaar minder gelezen dan in de twee jaren hiervoor, maar 182 boeken (waar ik waarschijnlijk op uit kom) is nog altijd een mooi aantal. 
Ik heb minder gelezen dan vorig jaar omdat ik ten eerste zoveel tijd voor mijn katten-oppasservice nodig heb, en ten tweede lees ik op dit moment heel veel fantasy, en de meeste boeken daarvan zijn een stuk dikker dan een gewone roman. Een fantasyroman van 600 pagina's is geen uitzondering. 

Dit jaar hadden mijn boeken gemiddeld 373 pagina's, waarbij Flamingo Beach van Suzanne Vermeer met 93 pagina's het dunste was (geinig tussendoortje), en Kingdom of Ash van Sarah J. Maas met 984 pagina's het langste boek. 

Ik heb flink wat fantasy gelezen, een stuk of 50 boeken. Ik heb Brandon Sanderson ontdekt (Mistborn trilogie) en heb van Sarah J. Maas zowel de Throne of Glass serie als de A court of thorns and roses serie gelezen. Voor mij was ToG favoriet! Maar ik heb ook geweldige historische fantasy gelezen, en heb ook genoten van sommige romantisy en zelfs enkele YA-fantasy. 

Maar wat waren nu de mooiste boeken? Vorig jaar heb ik per categorie mijn mooiste boek aangegeven en dat beviel me erg goed. Hieronder voor dit jaar de twaalf mooiste boeken van 2024, verdeelt over een paar categorieën. 

Mooiste boek van het jaar
Een verhaal van liefde en duisternis van Amos Oz was voor mij echt de mooiste roman van 2024. Een familiegeschiedenis van 650 pagina's, dat begint als de kleine Amos met zijn vader en moeder in Jeruzalem woont in 1947. Het is een verhaal in lagen, over de familiegeschiedenis, de geschiedenis van de staat Israel en het persoonlijke verhaal van de schrijver. Rijk, gedetailleerd, triest en humoristisch, dit verhaal heeft alles en neemt je helemaal mee. Wereldliteratuur van topklasse. 

Bespreking is HIER te vinden.

Leukste boek van het jaar
Starter villain door John Scalzi
Charlie krijgt te horen dat hij de erfgenaam is van zijn oom Jack, miljonair en super-schurk. Charlie moet nu leren omgaan met andere superschurken die hem naar het leven staan, katten die kunnen communiceren, dolfijnen die een vakbond willen en complotten binnen complotten. Charlie is geweldig, de katten en de dolfijnen ook. 
Dit boek neemt zichzelf niet al te serieus, maar het is serieus grappig en ik heb hardop gelachen en ervan genoten. 

Bespreking is HIER te vinden.

Beste Italiaanse roman
De maan en het vuur door Cesare Pavese
Een prachtig verhaal over een man (zijn naam komen we niet te weten), die terugkeert naar het dorp waar hij is opgegroeid. Ondanks dat alles hetzelfde lijkt, is er in de oorlog toch veel veranderd. Cesare Pavese kan in enkele zinnen een schrijnende situatie duidelijk maken, en zijn sobere maar heldere taalgebruik is ontzettend mooi om te lezen. Fijn dat dit boek opnieuw is uitgegeven. 
Bespreking is HIER te vinden

Beste Franse boek
Al het blauw van de hemel door Mélissa da Costa is misschien wat sentimenteel, maar tegelijkertijd ook meeslepend, ontroerend en gewoon heel erg mooi. 
Emile heeft de diagnose jong-Alzheimer gekregen en is niet van plan om zijn dood af te wachten. Hij koopt en camper en zet een advertentie voor een reisgenoot, waar Joanna op reageert. Samen trekken ze door Frankrijk en ontstaat er langzamerhand een diepe vriendschap tussen hen, terwijl Emile's gezondheid steeds slechter wordt en de gaten in zijn geheugen steeds groter. Laat je grijpen door het verhaal en leef mee, je kunt bijna niet anders. 
Bespreking is HIER te vinden.


Beste niet-westerse boek
De tuin van de avondnevel door Tan Twan Eng speelt zich af in Maleisie, en gaat over een vrouw die teruggaat naar de plek waar ze na de Tweede Wereldoorlog ook een tijd heeft gewoond. Ze vraagt een Japanse tuinman daar om een tuin aan te leggen voor haar zus, die gestorven is in een Jappenkamp, maar die heeft daar geen tijd voor. Wel kan ze bij hem in de leer om zelf een aan te kunnen leggen. Ondanks haar ervaringen in een Jappenkamp, ontstaat er tussen hen toch een bijzondere vriendschap. Herinneringen, trauma, rouw en verwerking spelen allemaal een rol in deze bijzondere en fijngevoelige roman.
Bespreking is HIER te vinden.

Beste Amerikaanse boek
Op 30 april 2024 overleed Paul Auster, één van mijn favoriete auteurs, die ik echter de laatste jaren een beetje was vergeten. Nu heb ik echter weer enkele van zijn boeken gelezen, waarbij Timboektoe echt heel erg mooi was. 
Mr. Bones is de hoofdpersoon en we horen het verhaal vanuit zijn hondenperspectief. Mr. Bones woont met Willy op straat, maar dit leven is niet gemakkelijk. Een ontroerend verhaal, waarin Paul Auster laat zien wat een geweldige schrijver hij is door zelfs van een hond een geloofwaardige hoofdpersoon te maken, van wie je gaat houden.
Bespreking is HIER te vinden

Beste non-fictie
V13 door Emmanuel Carrère is het indrukwekkende, maar ook heel interessante verslag over het proces dat in in 2021 en 2022 werd gehouden om de mannen te berechten die de aanslagen in 2015 hadden gepleegd. Op vrijdag de 13e 2015 kwamen 130 mensen om bij aanslagen in de Bataclan en op de terrassen die beschoten werden, en hier zouden 14 mannen voor berecht worden. 
Emmanuel Carrère volgde dit proces bijna dagelijks als journalist, en maakte hier een geweldig boek van dat ingaat op het proces zelf,  de slachtoffers, de achtergrond van de daders en de grotere context. 
Bespreking is HIER te vinden.

Beste klassieker
Giovanni's kamer door James Baldwin
David is één van de vele Amerikanen die in de jaren '50 naar Parijs kwam. Hij was verloofd met Hella, maar toen zij een tijdje weg was, kreeg David een relatie met Giovanni, die hij had ontmoet in een homo-bar. Ze wonen samen in de kamer van Giovanni, maar het is een liefde die David nooit openbaar durft toe te geven en als Hella terug komt naar Parijs, volkomen bagatelliseert. Daarna loopt het slecht af met Giovanni. Knap hoe James Baldwin ook onsympathieke personages nuance mee kan geven, waardoor je toch begrip voor hen krijgt. Met recht een moderne klassieker. 
Bespreking is HIER te vinden

Beste fantasy
De winternacht trilogie van Katherine Arden In deze categorie drie boeken, want deze drie moet je samen lezen. In dit verhaal dat zich afspeelt in de 14e eeuw in Rusland volgen we Vasja, de dochter van een kleine landeigenaar, die contact kan maken met de wereld van de huis- en bosgeesten, en de vele wezentjes die in het verborgene leven. 
Vasja moet samenwerken met de vorst van de winter en de dood, tegen de demon van de chaos, in een wereld die aan alle kanten bedreigd wordt. 
Een geweldige karakter-ontwikkeling, in een mix van folklore, sprookjes, geschiedenis en het beste magische paard ooit, (Solovey rules!)! Deze trilogie was perfectie. 


Bespreking is HIER  te vinden

Beste historische boek
Weinig non-fictie boeken hebben me zo ontroerd als De verdwenen koning van Frankrijk door Deborah Cadbury. Hierin wordt het trieste verhaal verteld van koning Lodewijk XVII van Frankrijk, het zoontje van Lodewijk XVI van Frankrijk, die na de dood van zijn ouders door de gangmakers van de Franse revolutie verschrikkelijk werd behandeld en op tienjarige leeftijd stierf in een gevangeniscel. 
Dit boek vertelt over de revolutie, het trieste lot van de jonge Lodewijk en het onderzoek naar zijn dood, want er waren heel wat pretendenten die later beweerden de ontsnapte Lodewijk te zijn. Interessant, duidelijk en gewoon heel erg goed. 
Bespreking is HIER te vinden.

Leesplannen voor 2025
Opnieuw maak ik geen echte leesplannen, maar ik heb wel een idee voor het nieuwe jaar. Maar hierover vertel ik binnenkort.

Laten we voor nu hopen op een goed nieuw jaar, met heel veel mooie boeken!

Reacties

  1. Hoi Bettina, wat lees jij ongelooflijk veel, 182 boeken met een gemiddelde van 373 bladzijden per boek, dat maakt bijna 68.000 gelezen bladzijden., dat is 186 bladzijden per dag. Ik vind dat ik zelf al idioot veel gelezen heb met rond de 75 bladzijden per dag (schatting). Maar het gaat natuurlijk vooral om de kwaliteit van de gelezen boeken en ook dat zit wel goed bij jou als ik naar bovenstaand lijstje kijk. Ga je nog oliebollen bakken met oudjaar of doe je daar niet aan? Een prettige afsluiting van 2024 en alvast een heel gelukkig nieuwjaar! Groetjes, Erik

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel, Erik, ook voor jou een heel mooi NIeuwjaar, met goede films en fijne boeken.
      Uiteindelijk zijn de aantallen niet belangrijk, maar de mooie boeken die ik heb gelezen en daar zijn er gelukkig heel veel van. Hopelijk volgend jaar weer zo'n goed leesjaar :-)

      Groetjes,

      Verwijderen
  2. Het boek van Amos Oz heb ik lang geleden gelezen en vond het ook prachtig. Giovanni's Room is het eerste boek dat ik 50 jaar geleden in het Engels heb gelezen. Heb het een paar jaar geleden nogmaals gelezen. Wat heb je weer veel gelezen! Gr. Gerrit

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je reactie, Gerrit, leuk! Een verhaal van liefde en duisternis vond ik echt schitterend, ademloos gelezen!

      Op naar een nieuw jaar met opnieuw heel veel mooie boeken!
      Groetjes,

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts