Het beste van 2018

Wat een jaar is 2018 geweest! Er is veel gebeurd, sommige dingen heel mooi, andere heel naar. Heel fijn vond ik bijvoorbeeld dat ik een aantal reisjes heb gemaakt naar verschillende steden. Ik heb Napels leren kennen en het zal niet de enige keer zijn dat ik hier was, wat een heerlijke plek om te zijn. Fijn ook om Porto, Rome en Parijs weer even te mogen bezoeken.
Napels, met de Vesuvius in wolken gehuld
Heel erg was natuurlijk dat mijn lieve Silvia deze december ziek bleek te zijn en dat ik haar heb moeten laten inslapen. Je weet dat het erbij hoort als je huisdieren hebt, maar verdrietig is het wel.

Blog
Laten we eens een korte blik werpen op mijn blog dit afgelopen jaar. Ik vind het nog altijd zo leuk om te bloggen en ik geniet van elk moment dat ik ermee bezig ben. Voorlopig ga ik dan ook nog gewoon zo door!
Wel heb ik, zoals jullie hebben gezien, kort geleden de indeling veranderd (achtergrond is hetzelfde gebleven) en ik ben hier heel erg blij mee, ik vind het zó leuk. Weer helemaal fris.

Populairste boek
De boekbespreking die dit jaar het vaakst is gelezen is die De hemel verslinden van Paolo Giordano. De bespreking is HIER te vinden. Dit is ook een van de mooiste boeken die ik dit jaar las, maar omdat ik die hier al noem, komt dit boek in het boekenlijstje van zo niet voor.

Best gelezen reisartikel
Mijn post over de meesterwerken van Caravaggio in Napels werd met een enorme voorsprong het best gelezen reisartikel van dit jaar. Hele artikel is HIER te vinden.
De geseling van Christus, Caravaggio
Mooiste foto
De foto die het meest is bekeken is deze:

Meest bezochte tentoonstelling
Een van mijn persoonlijke favorieten van dit jaar, de tentoonstelling van Morandi in Heerenveen is ook meteen de meest populaire tentoonstelling-bespreking. Hele artikel is HIER te vinden.


Boeken
En dan de boeken! Ik heb er meer dan 150 gelezen dit jaar en daar waren een groot aantal heel mooie boeken bij. Ik las 24 boeken van Franse auteurs, ik las twee Russische klassiekers en 18 boeken van Italiaanse schrijvers of die zich in Italië afspelen. Verder las ik 25 non-fictie boeken, en dat waren bijna altijd biografieën of historische boeken.

Maar wat waren nu mijn mooiste boeken van 2018? Gemakkelijk was de keuze niet, want ik heb eerlijk gezegd heel veel mooie boeken gelezen en kan met gemak 25 boektitels opgeven, maar omwille van de traditie geef ik hier toch mijn fictie top-tien en non-fictie top vijf (omdat ik daar minder van besproken heb).

Fictie
 • De vierde wand, Sorj Chalandon HIER
 • Dr. Zjivago, Boris Pasternak HIER
 • Het oordeel van Napels, Mark Blaisse HIER
 • De paradox van geluk, Aminatta Forna HIER
 • De lange weg naar Rome, Francesca Melandri HIER
 • Als Beale Street kon praten, James Baldwin HIER
 • Ik kom terug, Adriaan van Dis HIER
 • De nacht van de begijnen, Aline Kiner HIER
 • Anna Karenina, Lev Tolstoi HIER
 • A gentleman in Moskow, Amor Towles HIER
Non fictie:
 • The race to save the Romanovs, Helen Rappaport HIER
 • De tijd in kleur, Marina Amaral en Dan Jones HIER
 • Leven met wijsheid, Jim Forest HIER
 • Louteringsberg, Thomas Merton HIER
 • Michelangelo and the pope’s ceiling, Ross King HIER
Dit waren mijn vijftien mooiste boeken van het afgelopen jaar, maar weet wel zeker dat ik in 2019 weer net zulke mooie boeken zal lezen. Ik kan niet wachten!

Reacties

 1. Altijd leuk om te lezen, zo'n jaaroverzicht! Ik ben inmiddels ook bezig met mijn favorietenlijst en het boek van Amor Towles komt daar ook zeker op. Ik heb het laatst nog cadeau gedaan.
  Alvast een goed uiteinde en ik hoop dat Marius niet teveel van het vuurwerk schrikt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, ook voor jou een goed uiteinde en ik ben heel benieuwd naar jouw lijstje. Ik vind de eerste vier boeken altijd heel gemakkelijk, maar de laatste zijn altijd wat minder duidelijk in op welke plaats ze nu precies thuishoren. Het is misschien ook meer: 'dit zijn mijn tien mooiste' en dat de volgorde niet zoveel uitmaakt.

   Enfin, hopelijk wordt 2019 weer net zo'n mooi boekenjaar, want dan zit ik wel goed!
   Groetjes,

   Verwijderen
 2. Dank voor dit overzicht, ik heb blijkbaar toch wat gemist en nu alsnog op de lijst gezet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar zijn de overzichten ook altijd handig voor, je kunt in een heel jaar nu eenmaal niet alles van een ander lezen en bijhouden. Dus graag gedaan en leuk dat er nog wat van je gading bij staat! :-)

   Groetjes,

   Verwijderen
 3. Hoi Bettina, indrukwekkend hoor, 150 boeken in één jaar tijd. Hoe krijg je het voor elkaar? Het boek van Adriaan van Dis was voor mij ook een topper en "Dr. Zjivago" ga ik ook zeker een keer lezen. Hartelijke groeten, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat jij Dr. Zjivago in de nieuwe vertaling ook heel mooi zal vinden! En wat het aantal betreft, ik lees snel en kan me goed concentreren, en daarmee kan ik als ik een uur lees, heel wat bladzijdes wegwerken. Lukt me niet altijd hoor, zeker niet als het druk is op school en er veel speelt, maar dat is een beetje het idee.

   Groetjes,

   Verwijderen
 4. Kom ik aan met mijn 43 boeken :) Misschien 44, dat dan weer wel. De beste wensen alvast voor het nieuwe jaar en gefeliciteerd met de nieuwe look & feel van je blog, het ziet er prachtig uit! Groeten, Koen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alsof het aantal wat uitmaakt!! En als je maar geniet van de boeken die je leest, dat is het allerbelangrijkste. (maar dat weet je ook wel) Ik ben benieuwd naar jouw eventuele lijstje :-)

   En bedankt voor het compliment, ik ben er ook heel erg tevreden mee.
   Een mooi 2019 alvast,
   groetjes,

   Verwijderen
 5. Wat een leuke blog Bettina! Ik ben dit jaar op 105 gekomen, maar dat zal 106 worden. Prachtige boekenlijst heb je gepost en er zitten behoorlijke kleppers tussen. Óp naar een nieuw boekenjaar! Hartelijke groet, Truusje Truffel 😊

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, wat leuk dat je een reactie achterlaat! En inderdaad, op naar een nieuw boekenjaar vol nieuwe boeken en oude geliefde werken.

   Groetjes,

   Verwijderen
 6. Ik snap maar niet hoe je het voor elkaar krijgt: 150 boeken lezen, veel musea bezoeken, regelmatig een film kijken en tussendoor ook nog wat trips naar het buitenland......heb jij iets ontdekt over de tijd wat wij nog niet weten? Of slaap je niet? ;-)
  Ik had niet meer op mn vizier dat jij Louteringsberg ook had gelezen, pas toen je zei dat je dat een goed boek vond (mn stapeltje). Ik ben namelijk via een heel andere weg bij dit boek gekomen. Ik lees het momenteel uit de biep, maar ik heb het nu ook tweedehands gekocht.

  Ik wens je een goed uiteinde en een heel mooi 2019 met veel prachtige boeken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha, ik heb zo'n terugdraai ding voor tijd zoals Hermione Granger had op een gegeven moment (geen idee meer in welk Harry Potter boek)! :-)
   Nee, alle gekheid op een stokje, ik heb geen idee! Ik heb natuurlijk geen andere bezigheden die veel tijd vragen zoals handwerken of knutselen, misschien dat dat scheelt?

   Ik ben benieuwd naar jouw oordeel over Louteringsberg, jij haalt er natuurlijk weer heel andere dingen uit dan ik. Ik hoop dat je het mooi vindt (of iig interessant).
   Ook voor jou een heel mooi nieuw jaar vol mooie boeken en andere goede dingen.

   Groetjes,

   Verwijderen
  2. Ik zal je laten weten als ik 'm uit heb!

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts