The Great British Bake Off

Yes, het is er weer! Vorig jaar heb ik genoten van ‘The Great British Bake Off’ en ik ben erg blij dat serie twee weer is begonnen. Elke dinsdagavond om 21.00 uur zit ik klaar, want dan wordt het uitgezonden op BBC2.
Twaalf amateur bakkers strijden elke week tegen elkaar in deze bak wedstrijd en elke week valt er iemand af.
Het thema is iedere week anders; cake’s, taarten, koekjes, quiches, brood, pasteien, noem het maar op; alles komt aan bod.
De opdrachten beginnen met een ‘signature bake’, de kandidaten moeten de cake, of het soort brood, of de taart bakken die zij het beste kunnen maken. Daarna volgt de ‘technical bake’,  waarin alle kandidaten hetzelfde moeten maken. Ze krijgen de ingrediënten en een globaal recept, maar verder geen aanwijzingen. Het ligt aan de technische bakkunsten van de kandidaten of ze daarmee uit de voeten kunnen. De dag erop tot slot is de grote opdracht, waarin ze én technisch perfect moeten presteren én hun creativiteit moeten laten zien.

De baksels worden geproefd en gejureerd door twee grootheden in Engeland. Mary Berry, schrijfster van meer dan 60 kookboeken, en Meesterbakker Paul Hollywood. Zij weten precies hoe de je met deeg om moet gaan en hoe een perfecte quiche of taart eruit moet zien. Zij zijn vriendelijk, maar wel duidelijk in hun commentaar. ‘This is quite disgusting.’ ‘I do not like this.’ Hun eisen zijn hoog. Soms is er ook wat verschillen van opvatting tussen Mary en Paul. ‘Het zijn maar amateurs.’ ‘Ja, maar we zoeken wel de béste amateur. ’
De wedstrijd wordt gepresenteerd door comédiennes Sue Perkins en Mel Giedroyc, die voor ontzettend grappig commentaar zorgen. Tussen het bakken door zijn er filmpjes waarin zij op zoek gaan naar de oorsprong en geschiedenis van verschillende soorten baksels. (informatief, én leuk, wat kun je nog meer verlangen)
Wat zo heerlijk is aan deze wedstrijd is ten eerste dat het zo echt Engels is. Ten tweede is het geweldig om te zien wat er gemaakt wordt en wat voor heerlijke dingen sommige mensen kunnen maken. Ten derde is het inspirerend. Ik krijg altijd zelf enorme zin om te gaan bakken. Na de aflevering van vorige week dinsdag heb ik zelf een quiche gemaakt (met echt deeg, geen bladerdeeg!)   

The Great British Bake Off, elke dinsdag om 21.00 uur op BBC2 (wordt herhaald op zondag om 12.30 uur op BBC2)

Reacties

Populaire posts