Reisverslag naar Sint Petersburg
In 1816 trouwde kroonprins Willem, de latere koning Willem II met de Russische groothertogin Anna Paulowna.
In 1825 reist zij terug naar Rusland, om haar moeder en broer, tsaar Alexander I te bezoeken en haar vaderland weer te zien.
In haar gevolg reizen veel mensen mee en één van hen is de Freule van Wassenaar, Marie Cornélie. Zij is een van de rijkste erfdochters van de Nederlanden en als hofdame aan het hof werkzaam.
Tijdens de reis houdt zij een dagboek bij, waarin ze vertelt over de wekenlange reis naar Rusland en het verblijf van maanden aan het Russische hof. Dit reisverslag is bewerkt door Thera Coppens en is uitgegeven onder de titel: 'Marie Cornelie, dagboek van haar reis naar het hof in Sint Petersburg, 1824-1825'.
Het bestaat uit vijf gedeeltes. In het eerste hoofdstuk wordt de familiegeschiedenis van Marie Cornélie verteld. Een van haar voorouders was beslist niet Oranje gezind en stond aan de kant van de patriotten. Marie Cornélie’s moeder sterft al vroeg en haar vader hertrouwt met een vrouw die uiteindelijk ervoor zorgt dat de hele erfenis van de rijke van Wassenaars bij haar familie terecht komt en niet bij haar stiefdochter.
In het tweede gedeelte van het boek lees je het reisverslag vanuit Nederland naar St. Petersburg. Zij vertelt over de problemen tijdens de reis, de soms slechte verblijfplaatsen, de koetsen die vast komen te zitten en de gevaren onderweg.
Het derde gedeelte is een hoofdstuk over de geschiedenis van de Romanovs en Rusland.
In het vierde hoofdstuk lezen we Marie Cornélie’s observaties van het Russische hof. De tsaar blijkt heel vriendelijke te zijn en heeft een voorliefde voor incognito wandelen door St. Petersburg. De hofdames hebben er nogal moeite mee zich steeds correct te kleden; wanneer is een japon met sleep vereist en wanneer een ‘ronde’ japon? Marie Cornélie maakt de ergste overstroming in St. Petersburg mee die de stad ooit heeft meegemaakt en je leest over de Russische gebruiken, hoe het hof de dag doorbreng, de bezoeken die ze brengen aan de stad en aan Tsarkoje Selo en de liefdadigheidsinstituten van de moeder van de tsaar. Marie Cornélie had moeite te wennen aan het Russische hof, maar ze neemt met pijn in haar hart in juli 1825 weer afscheid om terug te reizen naar huis.
Het laatste stuk sluit de geschiedenis af, en vertelt hoe het afliep met de freule van Wassenaar Anna Paulowna, en de Romanovs.
Dit boek is uitgegeven in een paperbackversie, maar wel een heel mooie. Het is dik, roomkleurig papier. Er staan mooie afbeeldingen in, sommige tekeningen gemaakt door Marie Cornélie zelf. De voetnoten staan in de kantlijn, wat erg prettig lezen is, want allerlei dingen worden meteen duidelijk gemaakt zonder dat je enorm moet bladeren.
Voor iedereen die houdt van Rusland, de 19e eeuw, reisverhalen en dagboeken is dit een regelrecht aanrader.
Hoi Bettina, als de voetnoten in de kantlijn staan, zijn het dan eigenlijk geen kantnoten? Het was gezellig vanmiddag. Ik hoop dat je veel plezier zult hebben van de Virginia Woolfs. Groetjes, Erik
BeantwoordenVerwijderenHallo Erik, waarschijnlijk heb je gelijk! :-)
VerwijderenIk vond het ook erg gezellig vanmiddag en ik ben ontzettend blij met de Virginia Woolfs, ze staan al heel mooi in de kast.
groetjes,