Roald Dahl, geweldige boeken, vreselijke man

Ik houd van biografieën, heb er meerdere hier in de kast staan en ja, allemaal gelezen (op die ene over Sean Penn na, maar dat komt binnenkort)

Ik houd ook van de kinderboeken van Roald Dahl, en vind dat hij als een van de weinige schrijvers goede korte verhalen schrijft. (de beste korte verhalen schrijver is echter naar mijn mening Isaac Asimov)

Dus toen ik in de winkel ‘Verhalenverteller, het leven van Roald Dahl’ van Donald Sturrock zag staan, heb ik die meteen gekocht. Een biografie over een geweldige schrijver, wat een vondst en wat een plezier.

Wat een teleurstelling.

Ik vond het een heel vervelend boek over iemand die een heel vervelende man bleek te zijn.
Als kleine jongen vond ik hem al niet erg sympathiek, hoewel ik zijn belevenissen op de kostschool nog wel lezenswaardig vond en me kon indenken hoe dit iemand vormt. Dat hij daarna richting Afrika gaat en in de RAF terecht komt als piloot werd al minder interessant, maar dat ging nog wel. Toen kwam zijn tijd in Amerika, bij de geheime dienst, zijn huwelijk en zijn affaire.

Eerlijk gezegd kon het me halverwege het boek niet eens meer schelen wat er met hem gebeurde en het laatste stuk heb ik met moeite uitgelezen. Wat was die Roald een zeurende, onaangename, botte hork van een kerel.

Het staat in mijn kast, maar niet voor lang meer. Het gaat vanmiddag mee naar vriendin M., die de boeken en verhalen van Roald Dahl ook graag leest en hopelijk deze biografie wel interessant genoeg vindt om uit te lezen en het boek ook te willen houden. En zo niet, dan mag ze ermee doen wat ze wil.

Begrijp me niet verkeerd, het is een goede biografie, Donald Sturrock heeft informatie kunnen gebruiken die nog niet eerder openbaar was geworden en al met al is het een degelijke, grondige en goed geschreven biografie. Mijn probleem lag dan ook niet bij het boek, maar bij het onderwerp. 

Misschien is het heel naïef om te denken dat iemand die leuke en grappige boeken schrijft ook een leuk en grappig persoon zal zijn, want dat was hier duidelijk niet het geval.
Roald Dahl’s  kinderboeken blijven onovertroffen en veel van zijn korte verhalen ook, maar de man zelf? I could not care less. 

Reacties

  1. Hoi Bettina, je schrijft niet zo van korte verhalen te houden, maar wel weer van Rusland. Er zijn in mijn ogen drie Russische schrijvers die geweldige korte verhalen hebben geschreven.
    Allereerst natuurlijk Tsjechow die ik de beste schrijver vind die ik ken. Aanbevolen vertaling is die in de Russische bibliotheek in 5 delen uit 2006 tot 2011 van Tom Eekman, Aai Prins en Anne Stoffel.
    Verder Boenin, de eerte 3 delen in de Russische bibliotheek, vertaling van Marja Wiebes en Margreet van de Berg.
    Als derde Toergenjew, deel 2 en 3 uit de Russische bibliotheek.
    Vooral Tsjechow en Boenin kan ik je van harte aanbevelen. Groet, Erik

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel, Erik, voor de tips, ik zal ze zeker noteren en wie weet kan ik je binnenkort vertellen dat ik je mening deel over deze schrijvers en hun korte verhalen.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts